Pressemelding 16.11.23 - Fribytegnernes jul
 ILLUSTRERTE JULEKORT er en plattform for formidling av ny norsk illustrasjonskunst, hvor utøvere inviteres til å tolke julen fritt og usensurert. I 2023 er temaet fribytegning, og kunstnerne som bidrar har bakgrunn fra Palestina, Sudan og Irak.
Fadi Abou Hassan alias FadiToon er norsk statsborger og representerer Norge internasjonalt i avistegnerkonkurranser og på festivaler. Opprinnelig kom han til Drøbak som palestinsk flyktning fra Syria i 2013. Arbeidene til Fadi vises jevnlig over hele verden, bl.a på France 24 TV, Le Monde, Ny Tid, Samtiden og Aljazeera.net.
Evan Hikmat er illustratør, journalist og menneskerettighetsforkjemper fra Baghdad. Der jobbet hun lenge for kvinners og barns rettigheter, både som journalist og kunstner, helt til hun måtte flykte med familien – og til slutt endte opp i Haugesund som fribykunstner i 2022.
Khalid Albaih alias Khartoon! er avistegner, borgerrettighetsaktivist og frilansjournalist. Han vokste opp som en del av den sørsudanesiske diasporaen  I Doha, Qatar. Khalid har publisert politiske artikler og karikaturtegninger  i arabiske og internasjonale medier, og har i tillegg blitt stilt ut internasjonalt. I 2017 ble han invitert av ICORN som fribytegner til København. Khalid bor og arbeider i dag i Oslo.
Fribytegnernes julehilsener blir stilt ut på MIA Avistegnernes Hus i Drøbak frem til 21. desember. Utstillingsåpning: 25.11 kl. 12-16.
Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

Pressemelding 17.11 2022 - Skeiv jul 
Hvordan ser julefeiringen ut i Norge anno 2022? I anledning Skeivt kulturår gir kunstnerne Lars Magnus Aurtande, Nora Dåsnes, Lars Korff Lofthus, Ida Neverdahl, Cha Sandmæl og Fin Serck-Hanssen oss sin helt personlige tolkning av julen.  

Kunstnerkort med utstilling
 
Illustrerte julekort er en plattform for ny norsk illustrasjonskunst, hvor utøvere innen faget inviteres til å tolke julen fritt. Bidragene trykkes som postkort og feires i år med gruppeutstillingen Skeive julehilsener på MIA Avistegnernes Hus i Drøbak. Årets skeive postkort vil også bli innlemmet i Nasjonalbibliotekets juleutstilling.
Skeive skråblikk på julen
Lars Korff Lofthus, Nora Dåsnes, Cha Sandmæl og Fin Serck-Hanssen fronter alle et skeivt budskap i kunsten sin. Skeiv tematikk har også vært løftet tidligere i prosjektet, som med Sindre Goksøyrs nisser under mistelteinen (Serienr. IJ/037) fra 2019. Det samme motivet ble parafrasert av Ida Neverdahl ­(Serienr. IJ/044) i en animert utgave i 2020. I år bidrar hun med tre nye postkort. 
Kunstnerisk leder Lars Magnus Aurtande tegnet en nyfødt frelser med regnbueglorie til fjorårets prosjekt "Satiriske julehilsener" (Serienr. IJ/048). Han bidrar også med et nytt skeivt motiv i 2022.
Prosjektet er støttet av Norsk Illustrasjonsfond. 

Pressemelding 23.11 2021 - Satiretegnernes jul 
Velkommen til utstillingen Satiriske julehilsener på MiA Avistegnernes Hus i Drøbak! Utstillingen åpner 27.11.2021 og varer ut desember. 

Tegnerne som i år mottok Fritt Ords Arbeidsstipend for satiretegnere har gått sammen om å skape nye julekort til utstillingen. Fribytegnerne Ali Dorani (Iran), Fadi Abou Hassan (Syria) og Ahmed Falah (Irak) har laget fem av motivene, mens May Linn Clement, Emil Johnson Ellefsen, Mette Hellenes, Jenny Jordahl, og Egil Nyhus har laget hvert sitt nye motiv. Forutsetningen for bidragene er at motivet skal være nytt, ellers stilles det ingen betingelser hverken til stil eller innhold. Resultatet er en serie julekort som speiler viktige aktuelle saker.
 
Årets bidragsytere har et bredt register og representerer viktige demokratiske stemmer. Ahmed Falah mottok nylig Ossietzkyprisen for sin fremragende innsats for ytringsfriheten, sammen med Finn Graff og Siri Dokken. Avistegner Egil Nyhus ble i år bronsevinner i italienske World Humour Awards. Alvor og humor favner også bredden i årets bidrag. 
Kunstnerisk leder Lars Aurtande bidrar med to nye julekort i 2021. Totalt teller prosjektet nå 58 unike motiver. Avistegning, bildebøker, tegneserier og animasjon har vært tema for prosjektet de fire foregående årene. Prosjektet er støttet av Norsk Illustrasjonsfond og ledes av Egon Låstad. MiA Avistegnernes Hus er samarbeidspartner for prosjektet.

Pressemelding 24.11 2019 - Serietegnernes jul
Etter utstillingene Avistegnernes egne julehilsener i 2017 og Illustratørenes egne julehilsener i 2018 kommer i år Serietegnernes egne julehilsener på Avistegnernes Hus. Alle som har bidratt i prosjektet har fått 100% kreativ frihet til å tolke julen på sin egen måte og resultatet er en serie personlige julekort som sinnrikt kommenterer sin samtid.
Serieskaperne Tord Torpe, Sindre Goksøyr, Martin Ernstsen Therese G. Eide, Jens K Styve, Jenny Jordahl, Tuva Synnevåg, Flu Hartberg, Bjørn Ousland og Ida Neverdahl har tegnet hvert sitt julemotiv til prosjektet i 2019. Tematisk spenner motivene fra det humoristiske og stemningsfylte til treffende politiske kommentarer. Flere kjenninger fra utøvernes egne tegneserieunivers dukker også opp på kortene.
På Avistegnernes Hus kan du se årets motiv innrammet og satt i sammenheng i en egen utstilling. Du får også muligheten til å kjøpe postkort fra alle årgangene i museumsbutikken. Utstillingen holder åpent til 31.12 2019.
Om prosjektet: Illustrerte julekort er en plattform for formidling av ny norsk illustrasjonskunst og har som formål å styrke rommet for frie ytringer. Prosjektet blir ledet av Egon Låstad og Lars M. Aurtande.
Takk til Grafill for prosjektstøtte i 2018 og Norsk Illustrasjonsfond for prosjektstøtte i 2017 og 2019.

Pressemelding 13.11 2018 - Tilbake til fordums prakt
Tegnede postkort har en stolt tradisjon i Norge, med motiv som favner bredt fra det kunstneriske til det personlige og politiske. I år vekkes tradisjonen til live med nytegnede julekort og en egen utstilling på Grafill R21.
Lars Magnus Aurtande og Egon Låstad er initiativtakere bak prosjektet Illustrerte julekort, hvor hensikten er å fremheve de kunstneriske kvalitetene som finnes i postkortformatet.
Historisk finnes det mange eksempler på hvordan kunstnere og illustratører har funnet stor sprengkraft i det lille formatet, blant annet under andre verdenskrig, da norske illustratører så sitt snitt til å legge inn skjulte budskap i julekortene. Fjorårets utstilling på Avistegnernes Hus tydeliggjorde koblingen mellom politiske postkort og sjangeren avistegning.
Ofte var det bokillustratører som tegnet de norske julekortene ved siden av sitt øvrige virke. Dette er tema for årets utstilling, hvor hovedvektene av bidragene er signert norske bildeboktegnere. Flere av bidragsyterne fra 2017 har også jobbet innenfor bildeboksjangeren, blant dem Hans Normann Dahl, Espen Friberg, Finn Graff, Marvin Halleraker, Egil Nyhus og Jan-Kåre Øyen.
Bidragsytere i 2018 består av Ragnar Aalbu, Lars Aurtande, Akin Duzakin, Eli Hovdenak, Mari Kanstad Johnsen, Egon Låstad, Rune Markhus, Ingebjørg Faugstad Mæland, Øyvind Torseter og Stina Langlo Ørdal. Bidragene stilles ut på Grafill R21 i Rosenkrantz gate 21 fra 22. november til 19. desember 2018.
Årets bidrag inneholder originale skråblikk på forestillinger og forventninger knyttet til julestri og julefeiring anno 2018. Bidragsyterne har fått full kreativ frihet i sin tilnærming til julen og resultatene er utpreget personlige og originale.
Julekortene kan kjøpes fra www.illustrertejulekort.no og vil også være i salg på Grafill R21 og i utvalgte butikker. Prosjektleder Egon Låstad kan besvare spørsmål om prosjektet og produktene på mobil 971 77 871 og e-post egon@quack.no.
Prosjektet er støttet av Grafill.

Pressemelding 29.11 2017 - Norske julekort som du aldri har sett dem!
I år lanseres 14 nytegnede og personlige julekort av de 12 norske avistegnerne Christian Bloom, Hans Normann Dahl, Espen Friberg, Finn Graff, Roar Hagen, Marvin Halleraker, Mette Hellenes, Ørjan Jensen, Randi Matland, Egil Nyhus, Arne Nøst og Jan-Kåre Øien. Kortene og originaltegningene stilles ut på Avistegnernes Hus i Drøbak fra søndag 03. desember til søndag 23. desember 2017.
Lars Aurtande og Egon Låstad er initiativtakere bak prosjektet Illustrerte julekort, hvor hensikten er å fremheve de kunstneriske kvalitetene ved postkortformatet. – Vi ønsker å gjenopprette den stolte tradisjonen tegnede julekort har i Norge. Historisk finnes det også en tradisjon for politiske ytringer via postkortillustrasjoner i Norge. Her ser vi en tydelig lenke til dagens avistegnere.
Bidragsyterne har fått 100% kreativ frihet til å tegne sitt eget valgfrie motiv knyttet til temaet jul. Spennvidden i bidragene er stor, med motiv som veksler mellom det politiske og personlige. Årets illustrasjoner har også en bredde i teknikker, med flere friske formeksperimenter.
Postkortene har standard postkortstørrelse 148x105 mm, med heldekkende illustrasjoner på forsiden og en bakside med plass til påskrift og frimerke. Kortene selges gjennom utvalgte butikker og direkte fra nettstedet illustrertejulekort.no
Prosjektleder Egon Låstad kan besvare nærmere spørsmål om prosjektet og produktene. Han er tilgjengelig på mobil 971 77 871 og e-post egon@quack.no .
Avistegnernes Hus er samarbeidspartner for årets utgave av Illustrerte julekort. Neste år arrangeres prosjektet i Grafills lokaler R21 i Oslo.
Prosjektet er støttet av Norsk Illustrasjonsfond.
Til toppen